SRPSKI

a) IZJAVA O MISIJI

Franklin Furnace Archive, Inc., ima za cilj da svet ucini sigurnim za avangardnu umetnost.

b) SAZET ISTORIJAT ORGANIZACIJE

Franklin Furnace je osnovan 1976. godine radi podrske umetnicima koji se odluce za izdavastvo kao primarni, "demokratski" vid prezentacije svog rada, a koji nemaju podrsku postojecih umetnickih organizacija. Od osnivanja, Franklin Furnace je podelio i fokusirao svoj rad u tri oblasti: kolekcija umetnickih knjiga; program za izvodjacku umetnost jos neafirmisanih umetnika; izlaganje vremenski-specificnih radova ukljucujuci kako lokacijom-specificna dala savremenih umetnika, tako i izlaganje knjiga posvecenih vremenski-specificnim delima savremenih, i umetnika prethodnih generacija.

Tokom prethodnih 20 godina, Franklin Furnace je stekao reputaciju, na nacionalnom i internacionalnom nivou, kao ogranizacija sposobna da prepozna umetnike koji su potom uticali na tok razvoja i izucavanja savremene umetnosti; cije su izlozbe olicenje istorije savremene umetnosti 20. veka; i kao organizacija koja se zauzela za prava umetnika na slobodu izrazavanja, u skladu sa prethodno vazecim Prvim Ustavnim Amandmanom.

Neki od umetnika kojima je Franklin Furnace omogucio da naprave svoje prve izlozbe u New York-u su Ida Applebroog, Guillaume Bijl, Dara Birnbaum, Willie Cole, James Coleman, Jenny Holzer, Barbara Kruger, Matt Mullican, Krysztof Wodiczko; medju izvodjackim umetnicima koji su zapoceli na ovaj nacin su Eric Bogosian, David Cale, Karen Finley, Guillermo Gomez-Peņa, Robbie McCauley, Theodora Skipitares, Michael Smith, i Paul Zaloom. Franklin Furnace program za izvodjacku umetnost je takodje omogucio prethodno afirmisanim umetnicima kao sto su Vito Acconci, Laurie Anderson, Carl Andre, Jennifer Bartlett, Lee Breuer, Richard Foreman, William Pope.L, William Wegman, da eksperimentisu na nacine koji ne bi bili podesni za glavne institucije koje privlace siri auditorijum. Franklin Furnace izlozbeni program je ostvario mnoge istoriski znacajne izlozbe vremenski-specificnih, i radova prolazne prirode, koje su doprinele akademskom izucavanju istorije umetnostni. Primeri ovakvih izlozbi su Kubizam- knjige i printovi, Fluxus,i izlozba o Ruskom Samizdat pokretu. Franklin Furnace je 2006. godine zapoceo satadnju sa ARTstor-om na projekatu Andrew W. Mellon Fondacije, ciji je cilj da ucini nasu arhivu pristupacnom online za akademike i zainteresovanu javnost sirom sveta.

c) NAGRADE ZA UMETNIKE

Svake godine Franklin Furnace dodeljuje nagrade u dve kategorije. The Franklin Furnace Fund for Performance Art podrzava jos neafirmisane izvodjacke-umetnike i omogucava im da ostvare znacajne projekte u New York-u. The Future of the Present fondacija finansira projekat "umetnost uzivo na Internetu" koji je usmeren na radove koji koriste Internet kao sredstvo izlaganja. Iznosi nagrada obe fondacije su u rasponu od 2000 do 5000 dolara. Umetnici sirom sveta su dobrodosli da se prijave (prijave moraju biti na Engleskom jeziku). Franklin Furnace nema stalnog kustosa; radi ocene prijavljenih radova, svake godine se sastavlja nova grupa umetnika. Mi verujemo da ovakav sistem omogucava jednaku sansu za prezentaciju njihovog rada, umetnicima reznih profila sirom sveta. Za dalje informacije o prijavljivanju partite sledeci link:

http://franklinfurnace.org/artists/index.php

Svi prijavljeni se razmatraju za nagrade u obe kategorije. Obzirom da se odbor za ocenu radova menje svake godine, kao I definicija "neafirmisanog umetnika," "izvodjacke umetnosti" i "umetnosti uzivo na Internetu"- ukoliko ne uspete iz prvog pokusaja, pokusajte ponovo.

d) NEDELJNE E-BILTEN NOVOSTI

Goings On, besplatni nedeljni email-bilten Franklin Furnace-a, salje se svake nedelje hiljadama internacionalnih umetnickih organizacija. Going On je zapoceo 2001. i sadrzi informacije o lokalnim, nacionalnim, i internacionalnim aktivnostina Franklin Furnace umetnika, saradnika, i clanova. Na listu se mozete ubaciti ako posaljete vase ime i email adresu na mail@franklinfurnace.org. Ukoliko ste umetnik, molimo vas da to nazdacite, napisite nam vasu adresu, nekoliko podataka o sebi, i kako ste culi o nama. Franklin Furnace zadrzava ove podatke za privatne svrhe i ne prodaje ih drugim ogranizacijama. Hvala.

Prevela Sofija Djapic