MAGYAR

a) FILOZÓFIÁNK

A Franklin Furnace Archive küldetése, hogy az avantgárd művészet számára helyet biztosítson a világban.

b) A FRANKLIN FURNACE RÖVID TÖRTÉNETE

A Franklin Furnace 1976-ban alakult azzal a céllal, hogy azokat a művészeket támogassa, akik a publikációt választották elsődleges "demokratikus" művészi médiumként, és nem tartoztak az egyéb már létező, művészeket támogató szervezetek tevékenységi körébe. A Franklin Furnace megalakulásától kezdve három fő tevékenységre koncentrálta az energiáit: egy művészekönyvekből álló gyűjtemény felépítésére; egy a feltörekvő művészeknek szóló performanszművészeti programra; valamint olyan történeti és kortárs kiállítások szervezésére, amely kortárs művészek helyspecifikus munkáit, művészkönyveket illetve egyéb idő-alapú, időszakos alkotásokat mutatnak be.

Az elmúlt 20 év során a Franklin Furnace komoly nemzeti és nemzetközi hírnevet szerzett. Mindezt olyan művészeket bemutatásával érte el, akik megváltoztatták a kortárs művészetről szóló diskurzus fogalmait, és olyan tudományos kiállítások rendezésével, amelyek magába foglalták a huszadik század avantgárd törekvéseit; illetve azáltal, hogy kiállt a művészek - az Első Alkotmánykiegészítésben is kimondott - szabad véleménnyílvánítást biztosító jogaiért.

A vizuális művészek között, akik először a Franklin Furnace-ben kaptak lehetőséget egy-egy New York-i kiállításra találjuk Ida Applebroog, Guillaume Bijl, Dara Birnbaum, Willie Cole, James Coleman, Jenny Holzer, Barbara Kruger, Matt Mullican, Krysztof Wodiczko neveit; a pályafutásukat itt kezdő előadóművészek nevei között pedig Eric Bogosian, David Cale, Karen Finley, Guillermo Gómez-Pena, Robbie McCauley, Theodora Skipitares, Michael Smith és Paul Zaloom is szerepelnek.

Mindemellett a Franklin Furnace művészeti performansz programja több, már ismert művész számára tette lehetővé, hogy olyan módon kísérletezzenek, amely nem lenne alkalmas a szélesebb közönséget vonzó, reprezentatív művészeti helyszíneken való bemutatásra. Magyarországról a Franklin Furnace programjában eddig Várnagy Tibor képzőművész szerepelt.

A Franklin Furnace kiállítási programja visszamenőleg számos történetileg is fontos kiállítást foglal magába, amelyek az "idő-alapú" művészet efemer természetét képviselik - ilyenek voltak például a kubista könyv-, és nyomatkiállítások, vagy a Fluxus illetve az orosz szamizdat művészet bemutatói. Olyan kritikával ünnepelt kiállítások, amelyek komolyan hozzájárultak a tudományos művészettörténeti kutatómunkához.

Az Andrew W. Mellon Alapítvány ARTstor című programjával együttműködésben, a Franklin Furnace 2006-tól azon is dolgozik, hogy archív anyagait, felvételeit online hozzáférhetővé tegye kutatók számára világszerte.

c) ÖSZTÖNDÍJAK MŰVÉSZEKNEK

A Franklin Furnace minden évben két kategóriában ítél oda ösztöndíjakat. A The Franklin Furnace Fund for Performance Art keretében feltörekvő fiatal művészeti performansz és előadóművészeket támogat, lehetővé téve számukra hogy New Yorkban dolgozva főműveket valósítsanak meg. A The Future of the Present program pedig olyan az Interneten megvalósított "élő művészeti alkotásokat" támogat, amelyek az Internetet, mint művészi médiumot és/vagy mint művészi helyet alkalmazzák. Az ösztöndíjak mindkét esetben 2000 USD-tól 5000 US-ig terjednek. Művészek pályázhatnak a világ minden részéről. A pályázati nyelv angol.

A Franklin Furnace-nek nincs kurátora. Minden évben egy új, meghívott művészekből álló bizottság értékeli a beküldött pályázatokat. Úgy gondoljuk, hogy ez az egyenrangú bizottsági rendszer lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb művészek a világ minden részéről azonos esélyt kapjanak munkájuk bemutatására. Pályázni a következőképpen lehet:

http://franklinfurnace.org/artists/index.php

Minden jelentkező automatikusan mindkét ösztöndíj kategóriában figyelembe lesz véve. A bizottság minden évben változik, ahogy a "feltörekvő művész", "a performansz művészet" és az "élő művészet az Interneten" definíciók is. Sikerttelen pályázat esetén tehát érdemes és ajánlatos újra pályázni.

d .) HETI ELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL LISTÁNKRA VALÓ JELENTKEZÉS

A Goings On a Franklin Furnace ingyenes, angol nyelvű, elektronikus hírlevele, amelyet nemzetközileg a művészeti megszállottak ezreinek küldünk szét hetente. A Goings On 2001-óta terjeszt aktuális információkat a Franklin Furnace művészeinek, egykori ösztöndíjasainak és tagjainak helyi, nemzeti és nemzetközi tevékenységről. Ha csatlakozni kíván a listához, kérjük küldje el nevét és email címét a mail@franklinfurnace.org. címre. Jelezze, ha művész és azt hogy honnan hallott rólunk. Kérjük adja meg postacímét és egyéb elérhetőségeit is nyilvántartásunk számára. A Franklin Furnace az információkat bizalmasan kezeli és nem adja ki harmadik fél számára.

Köszönjük.

Fordította Erdősi Anikó, független kurátor, műkritikus (New York, 2006)